juiste-motorolie-kiezen

Dit zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van de juiste motorolie voor je auto

Motorolie is niet meer zo eenvoudig als het ooit geweest is. Dankzij de grote verscheidenheid aan motoren en merken zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hoe kies je voor de juiste soort en waar moet je zoal op letten? Wij zetten de belangrijkste feiten en weetjes op een rijtje zodat je een weloverwogen en onderbouwde keuze kunt maken. Zo sta je nooit meer te twijfelen op het moment dat het erop aan komt. Dit zijn de belangrijkste dingen om in overweging te nemen.

Ga voor goede kwaliteit!

Bij motorolie kopen komt het niet aan op simpelweg achterhalen welke auto je hebt en wat daar dan in ‘hoort’ te gaan. De motorolie voor een auto is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het belangrijk om voor goede kwaliteit te gaan. Bij motorolie kun je van een aantal manieren van fabriceren spreken: minerale olie, die uit ruwe aardolie wordt gehaald, en synthetische olie, die in een laboratorium wordt gefabriceerd. In veel gevallen worden twee soorten synthetische olie gebruikt en bij een halfsyntheet worden minerale en synthetische oliën gecombineerd. In veel gevallen zal een half- of volsyntheet een zeer goede keuze voor je auto zijn.

De viscositeit is een belangrijke factor om te overwegen

Daarnaast is de viscositeit, de dikte van de olie, van belang. Een dikkere olie smeert minder snel uit, maar een dunnere olie voert sneller vuil en hitte af. Het is een lastige balans, waarbij een VI-verbeteraar (Viscositeits-Index) hulp biedt. Deze zorgt ervoor dat de stroperigheid bij hogere temperaturen minder snel afneemt. Aan de SAE-nummers op een fles is vervolgens af te lezen hoe dik een motorolie warm of koud is. Bij het kiezen van de juiste motorolie wat betreft viscositeit kun je altijd terugvallen op de handleiding van je auto.

Kwaliteitsnormen waar je van op aan kunt

Ten slotte zijn er bepaalde kwaliteitsnormen waaraan je kunt aflezen hoe goed een bepaalde motorolie precies is. Zo is er het API-systeem, dat werkt met lettercodes. Hoe hoger de letter achter S (voor benzine) en C (voor diesel), hoe hoger de kwaliteit van de motorolie. Daarnaast is er de JASO-norm, waarbij expliciet gekeken wordt naar de kwaliteit van olie voor motoren. Bovendien is ook de manier waarop je auto rijdt van toepassing. Rijd je vaak lange afstanden of juiste korte stukjes? Hoe koud is het buiten? Neem al deze factoren mee en kom zo tot de beste motorolie voor jouw auto, op dat moment.

De juiste handvatten bij het kiezen van motorolie voor je auto

Het kiezen van de juiste motorolie kan best een uitdaging zijn, maar met wat onderliggende kennis maak je deze een stuk gemakkelijker en overtuigender. Bovendien hoef je er lang niet altijd de hoofdprijs voor te betalen en kies je de juiste olie voor de beste prijs. Ga met plezier de weg op, wetende dat je de juiste keuze voor je auto gemaakt hebt, en weet onder welke omstandigheden je eventueel van olie moet wisselen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *